Ostatnio wzięło mnie strasznie na robienie pizzy. Było to już co prawda jakiś tydzień temu, ale znowu zaczyna przychodzić mi na nią ochota. Ale warunek jest jeden - musi być domowa.
Osobiście znalazłam przepis, który zmodyfikowałam na swoją potrzebę i muszę przyznać, że jest moim ulubionym i takiej pizzy nigdy nie odmówię!
Składniki na pizzę dobieramy dowolnie, ja przygotowałam z takimi, które miałam pod ręką i które lubię.
Ale całym sekretem jest tutaj ciasto, którego nie zamieniłabym na inne. Jeśli ktoś lubi puszyste, z białej mąki, to taka wersja może mu nie zasmakować.
Składniki na moje ciasto: mąka orkiszowa, świeże drożdże, letnia woda, sól morska, oliwa z oliwek.
Do mąki dodać trochę soli, ale nie za dużo, aby nie przesolić ciasta, będzie wtedy niedobre. I teraz sposoby są dwa na dodanie drożdży.
Jeden jest taki, aby w mące zrobić dołeczek, rozkruszyć drożdże i dolać letniej wody. Odczekać, aż drożdże zaczną pracować.
Drugi jest taki, aby w szklance z letnią wodą rozrobić drożdże i dolać do mąki.
Oba sposoby wypróbowane, nie robią równicy, prócz tego jak komu wygonie.
Do zaczynu dodać oliwę z oliwek i całość porządnie zagnieść. Przez to, że mąka nie jest biała, ciasto na początku jest bardziej twarde, ale trzeba się przy nim trochę namęczyć i naprawdę porządnie je wyrobić.
Zostawić na jakiś czas w cieple, przykryte ściereczką. Powinno trochę podrosnąć, ale nie za dużo.
Blachę należy posmarować odrobiną oliwy, ciasto rozwałkować, chociaż może to być trudne - może się kruszyć. Jednak po upieczeniu, smakuje według mnie wyśmienicie!
Taką pizzę z ulubionymi składnikami należy piec w dużej temperaturze ale nie dłużej niż 12 minut, bo spód będzie za twardy.
Dodatkową moją radą, jest taka, że aby uzyskać lepszy smak pizzy, należy sos do niej, przygotować nie z samego koncentratu, ale mieszając go z ketchupem, dodając ulubione przyprawy, świeży czosnek, trochę cebuli, najlepiej czerwonej i oliwę z oliwek.
dajcie mi ją !!!
OdpowiedzUsuń