Nie każdy lubi to warzywo. Jedni mówią, że trzeba je specyficznie przyrządzać, inni, że należy wyciągnąć z niego gorycz - inaczej nie będzie smakowało. Ja postanowiłam zapoznać się z nim bliżej, ale po swojemu.
Cześć, jestem bakłażan.
Składniki: kasza jaglana, bakłażan, olej z czerwonej palmy, pomidorki cherry, czerwona cebula, świeże oregano, kukurydza, czarne oliwki, czerwona papryka, ser pecorino, oliwa z oliwek, pieprz, szczypta soli morskiej, listek bazylii.
Kaszę przygotować zgodnie z poleceniem na opakowaniu. Bakłażana pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem i zgrillować na patelni, na oleju. Może pochłonąć go sporo, wtedy należy po zgrillowaniu odsączyć z plastrów nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki. Pomidorki, cebulę, oliwki, paprykę pokroić i wymieszać razem z kukurydzą i bakłażanem. Potargać do tego świeże oregano, polać oliwą z oliwek, dodać pieprz. Gdy kasza będzie gotowa, wymieszać z nią warzywa i wyłożyć na talerz. Posypać startym pecorino i przyozdobić listkiem bazylii.
Bakłażan życzy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz