niedziela, 19 czerwca 2011

Sobotnie "obżarstwo"

Weekendy to dobre dni na zrobienie obiadu nie tylko w formie "na szybko", lecz zrobienie czegoś, na co właśnie nie ma czasu w ciągu zabieganego tygodnia. Przepis trochę długi, ale powiem krótko - opłacało się!

Składniki do sałatki: mix sałat z pestkami z dyni, ananas z puszki, kukurydza, papryka, oliwa z oliwek, trochę wody mineralnej niegazowanej, trochę soku z limonki i soku z ananasów, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz.
Sałatę, kukurydzę i pokrojony ananas i paprykę wymieszać. Zrobić dressing z pozostałych składników. Odstawić sałatkę do lodówki.
Składniki na ziemniaczki: młode ziemniaki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży rozmaryn, słodka papryka, trochę świeżego tymianku.
Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć. Do oliwy wsypać pozostałe składniki, wymieszać. Ziemniaczki obtoczyć w mieszance. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez ok. 45 min.
Składniki na mięso: mięso mielone mieszane, cebula, curry, chilli, sól, pieprz, olej do smażenia z czerwonej palmy.
Składniki wymieszać, a wyrobione mielone podsmażać na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju.

Na koniec przygotować dressing do mięsa i ziemniaczków z jogurtu naturalnego greckiego, ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Schłodzić w lodówce przed podaniem.



1 komentarz:

  1. i tylko tyle żeby mnie uszczęśliwić :D

    OdpowiedzUsuń