piątek, 16 września 2011

Ziemniaczana zapiekanka

Przedstawiam pyszny pomysł na ziemniaczaną zapiekankę, którą przygotowałam tydzień temu. Ale kompletnie o niej zapomniałam, dlatego przepis wstawiam dopiero teraz.

Składniki: ziemniaki, mrożony szpinak, cebula, żółta papryka, czosnek, sól, pieprz, zielona cebulka, ser żółty, jogurt naturalny, ser peccorino.

Ziemniaki ugotować. Przyrządzić mrożony szpinak wg upodobań, ja zrobiłam następująco: na patelnię wrzucić zawartość szpinaku, gdy się rozmrozi dorzucić pokrojoną zieloną cebulkę, ser żółty i jogurt naturalny. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Gdy szpinak będzie gotowy, przygotować naczynie żaroodporne. Wyłożyć ugotowane i pokrojone ziemniaki, na nie położyć pokrojone w paseczki cebulę i żółtą paprykę. Na górę wyłożyć szpinak i posypać startym serem peccorino. Żeby danie nie było za bardzo suche po zapieczeniu, można podlać trochę wodą z ziemniaków lub zwykłą wodą. Zapiekać w nagrzanym do ok. 220 st. piekarniku (zapiekałam tak na oko, ok. 20 min).


Można podawać samo lub z dipem. Ja przyrządziłam prosty dip: jogurt naturalny, ketchup, bazylia, oregano, czosnek. Wymieszać składniki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza