Od paru dobrych tygodni moim faworytem do spraw deserowych stał się shake waniliowy w kawiarni TriBeCa. Niestety cenowo nie pozwala na częste wizyty w kawiarni, dlatego też postanowiłam zrobić swoją własną domową wersję. Co prawda robiłam z głowy i na tak zwane oko, dlatego też nie wyszedł idealny, ponieważ muszę dopracować proporcje i wówczas nie będę miała mu nic do zarzucenia ;)
Składniki: lód, dobre lody waniliowe, mleko, troszkę cukru waniliowego (ale nie takiego do pieczenia, tzw. wanilinowego), ewentualnie troszkę cukru trzcinowego.
Wszystkie składniki w odpowiednich dla siebie proporcjach wrzucić do dobrego (czytaj, kruszącego lód w odpowiedni sposób) blendera i wymieszać (najlepiej na pulsacyjnym kanale). Należy pamiętać jednak, aby nie dodać za dużo mleka, aby nie shake nie był za bardzo wodnisty, kostek lodu też tylko parę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz