środa, 12 czerwca 2013

Cukinia zapiekana z mozzarellą i innymi dodatkami

Kupiłam wczoraj cukinię. Ot tak, naszła mnie na nią ochota. Tylko co by tu z niej zrobić...
Przypomniała mi się przystawka w jednej z moich ulubionych restauracji w Krakowie - bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. Postanowiłam zaczerpnąć ten pomysł, ale jak zwykle... zmodyfikować go!


Składniki: cukinia, mozzarella, papryka, duży pomidor, cebula, pecorino, rucola, oliwki, oliwa z oliwek, pieprz, czosnek, bazylia i oregano (z mojego balkonowego zielnika).

Cukinię pokroić w plasterki, paprykę na duże kawałki, mozzarellę w plastry. Cebulę obrać warstwami. Pomiędzy dwa plastry cukinii włożyć plaster mozzarelli, kawałek świeżego plasterka czosnku, na wierzch dać paprykę (ja nabiłam wszystkie warzywa na małe wykałaczki, żeby nie rozpłynęły się podczas pieczenia), a na sam koniec warstwę cebuli odwróconą do góry. Do tak powstałego z cebuli "kielicha" nasypać startego sera pecorino.
Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą, warzywa można również nią polać. Całość obsypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Gdy danie będzie gotowe, każdy kawałek ułożyć na krążku świeżego pomidora. Przyozdobić oliwkami, rucolą, bazylią i oregano.


Jeśli ktoś lubi takie smaki, to polecam - jako przystawkę lub mały, ale pyszny obiad ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz