poniedziałek, 11 lipca 2011

Owocowe ciasto na zimno

Na weekendowe spotkanie ze znajomymi postanowiłam prócz czegoś do grilla przygotować ciasto. A że mamy lato i jeszcze trochę owoców jest, postanowiłam to wykorzystać do przygotowania czegoś na słodko. I w taki oto sposób powstało poniższe (zaręczam, że naprawdę bardzo dobre) ciasto :)

Składniki: biszkopty, kefir naturalny, galaretka o smaku owoców leśnych, śmietanka kremówka, serek mascarpone, cukier waniliowy, owoce: truskawki, maliny, borówki. Ponadto: spirytus, woda mineralna, sok z cytryny.
Biszkopty ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią, lecz wygodniejszy jest papier). Nasączyć je mieszanką spirytusu, wody mineralnej i soku z cytryny - "na oko". W tym czasie rozrobić galaretkę i poczekać aż delikatnie zacznie się ścinać. W tym czasie rozrobić kremówkę z mascarpone i nie za dużą ilością cukru waniliowego. Wyłożyć na biszkopty. Potem wrócić do galaretki i połączyć ją z kefirem, dokładnie wymieszać i poczekać aż jeszcze trochę zacznie się ścinać. Gdy będzie gotowa, na masę wyłożyć parę owoców, polać je galaretką i wyłożyć resztę owoców. Poczekać aż wszystko stężeje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz