niedziela, 3 lipca 2011

Lekko orientalna sałatka z makaronem

Wczoraj postanowiłam wykorzystać składniki, które są w lodówce i poza nią tworząc coś mniej zwykłego, a bardziej o smaku orientalnym. Wpadłam na pewien pomysł i muszę przyznać, że wyszło mi naprawdę dobre!

Składniki: makaron żytni fusilli, pomidory, kiść jarmużu, zielona cebulka, czerwona cebula, rzodkiewki, pestki dyni, słonecznika i sezam, jogurt naturalny, sól, pieprz, oliwa z oliwek, curry w proszku, papryka słodka w proszku, troszeczkę ketchupu, oregano i bazylia, czosnek, szczypta cukru trzcinowego i trochę soku z cytryny.
Pomidory, rzodkiewki, jarmuż, czerwoną cebulę i zieloną cebulkę pokroić. Polać małą ilością oliwy z oliwek, lekko posolić i popieprzyć. Podprażyć na suchej patelni pestki dyni, słonecznika i sezam. Przygotować dip: do jogurtu naturalnego dodać zmiażdżony czosnek, curry i paprykę słodką w proszku, oregano, bazylię, sól, pieprz i odrobinę ketchupu do smaku. Na koniec dodać szczyptę cukru trzcinowego i trochę soku wyciśniętego z cytryny. Ugotować makaron fusilli. Zaraz przed podaniem całego dania wymieszać uprażone pestki z sałatką (nie wcześniej, bo niepotrzebnie nasiąkną). Wyłożyć na talerz makaron i sałatkę, polać dipem.


2 komentarze:

  1. jak u Ciebie zdrowo i kolorowo :) pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się by było zdrowo, a kolorowo na talerzu jak jest, to od razu się milej je ;)

    OdpowiedzUsuń