sobota, 18 lutego 2012

Orientalnie przyprawiony obiad

Często zdarza mi się gotować potrawy z włoskim muśnięciem, ale ostatnio zapragnęłam coś zmienić i zamiast po włosku ugotować coś bardziej orientalnie!

Składniki: ryż dziki i parboiled, filety kurczaka, papryka, korniszonki, kukurydza, cebula, ziarna słonecznika i dyni, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, czosnek, sypkie oregano, curry, sypki imbir, sól, pieprz, ketchup, sypka papryka słodka, płatki chilli (lub sypka harissa).

Przygotować sałatkę z pokrojonej w kostkę papryki i korniszonków. Dodać kukurydzę, pokrojoną cebulę, przyprażyć na patelni ziarna słonecznika i dyni i dodać do sałatki (najlepiej przed podaniem, żeby nie nasiąkły). Polać oliwą z oliwek, dodać sól, pieprz, oregano - można dodać do smaku trochę soku z cytryny i cukru trzcinowego.
Kurczaka pokroić na kawałki, posypać curry, imbirem, solą, pieprzem i usmażyć.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Dip zrobić z jogurtu, dodając do niego ketchup, wyciśnięty czosnek, słodką paprykę, chilli lub harissa, curry, imbir, trochę soli i pieprzu.
Podawać wszystko razem, jak widać na zdjęciu poniżej :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza