piątek, 17 lutego 2012

Lunch z resztek

Parę dni temu na obiado-lunch przygotowałam tzw. "danie z resztek". Lubię ten sposób przygotowywania potraw, ponieważ czyści lodówkę i można iść na zakupy bez zmartwień, że coś się zepsuje i nie zostanie zużyte. Ten przepis jest banalnie prosty, ale naprawdę dobry ze względu na połączenie smaków, szybkość przygotowania, a zarazem możliwość najedzenia się.

Składniki: makaron penne, kukurydza, ogórki konserwowe, papryka, ser żółty, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier trzcinowy, czosnek, sypkie oregano.

Makaron ugotować. Pokroić na drobne kosteczki ser, paprykę, ogórki i cebulę, połączyć z kukurydzą. Polać oliwą, dodać sól, pieprz, oregano, trochę soku z cytryny i trochę cukru, wycisnąć czosnek. Wymieszać. Podawać wymieszane z makaronem.


I gotowe!
Dobre nawet na śniadanie, kolację lub na obiad w wersji rozszerzonej.

2 komentarze:

  1. Naprawdę szybki, bo czas przygotowania to tyle, ile gotuje się makaron ;) zawsze można dodać do środka coś jeszcze od siebie dla smaku ;)

    OdpowiedzUsuń