środa, 27 lutego 2013

Domowa pizza dobra na wszystko!

Ostatnio wzięło mnie strasznie na robienie pizzy. Było to już co prawda jakiś tydzień temu, ale znowu zaczyna przychodzić mi na nią ochota. Ale warunek jest jeden - musi być domowa.
Osobiście znalazłam przepis, który zmodyfikowałam na swoją potrzebę i muszę przyznać, że jest moim ulubionym i takiej pizzy nigdy nie odmówię!


Składniki na pizzę dobieramy dowolnie, ja przygotowałam z takimi, które miałam pod ręką i które lubię.
Ale całym sekretem jest tutaj ciasto, którego nie zamieniłabym na inne. Jeśli ktoś lubi puszyste, z białej mąki, to taka wersja może mu nie zasmakować.

Składniki na moje ciasto: mąka orkiszowa, świeże drożdże, letnia woda, sól morska, oliwa z oliwek.

Do mąki dodać trochę soli, ale nie za dużo, aby nie przesolić ciasta, będzie wtedy niedobre. I teraz sposoby są dwa na dodanie drożdży.
Jeden jest taki, aby w mące zrobić dołeczek, rozkruszyć drożdże i dolać letniej wody. Odczekać, aż drożdże zaczną pracować.
Drugi jest taki, aby w szklance z letnią wodą rozrobić drożdże i dolać do mąki.
Oba sposoby wypróbowane, nie robią równicy, prócz tego jak komu wygonie.
Do zaczynu dodać oliwę z oliwek i całość porządnie zagnieść. Przez to, że mąka nie jest biała, ciasto na początku jest bardziej twarde, ale trzeba się przy nim trochę namęczyć i naprawdę porządnie je wyrobić.
Zostawić na jakiś czas w cieple, przykryte ściereczką. Powinno trochę podrosnąć, ale nie za dużo.
Blachę należy posmarować odrobiną oliwy, ciasto rozwałkować, chociaż może to być trudne - może się kruszyć. Jednak po upieczeniu, smakuje według mnie wyśmienicie!
Taką pizzę z ulubionymi składnikami należy piec w dużej temperaturze ale nie dłużej niż 12 minut, bo spód będzie za twardy.



Dodatkową moją radą, jest taka, że aby uzyskać lepszy smak pizzy, należy sos do niej, przygotować nie z samego koncentratu, ale mieszając go z ketchupem, dodając ulubione przyprawy, świeży czosnek, trochę cebuli, najlepiej czerwonej i oliwę z oliwek.

1 komentarz: