poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sałatka z ryżem jaśminowym, ogórkiem i jajkiem na twardo

Odkrywanie smaków podczas łączenia produktów wyciągniętych z lodówki, to coś, co lubię najbardziej. W taki sposób odkryłam sałatkę, która jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych kuchennych misz-maszów ;)

Składniki: ryż jaśminowy, kapusta pekińska, jajka, ogórek, mieszanka kiełków, oliwa z oliwek, pieprz, sól himalajska, opcjonalnie - pestki słonecznika (do sprażenia).

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub osobistymi upodobaniami. Jajka ugotować (u mnie około 7,5 min). Ogórka pokroić w drobne kawałki, kapustę pociąć w paseczki.
Ugotowany ryż wymieszać z kiełkami, kapustą, ogórkiem. Jajka pokroić i dodać do sałatki. Opcjonalnie sprażyć pestki słoncznika i również dodać. Przyprawić oliwą, solą i świeżym pieprzem do smaku.
W zależności od upodobań i zawartości lodówki, można dodać również małą ilość białej cebuli.

 

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i jak pamiętam... pysznie smakuje ;) Mniam...

    OdpowiedzUsuń