piątek, 12 sierpnia 2011

Naleśniki po mojemu

Przedstawiam mój wczorajszy obiad - kolejny z serii pomysłów z głowy i z wykorzystaniem resztek z lodówki :)

Składniki: ogórki, papryka, zielona cebulka, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, przyprawy: curry, papryka słodka, bazylia suszona, sól, pieprz, tymianek; ketchup, czosnek, mrożone marchewki koktajlowe, mąka razowa, jajka, woda mineralna, szczypta cukru trzcinowego.

Przygotować dip: do jogurtu naturalnego dać kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, trochę soli, pieprzu, ketchupu, curry, słodkiej papryki i bazylii. Włożyć dip do lodówki, aby dobrze się schłodził. Następnie przygotować sałatkę. Pokroić paprykę i zieloną cebulkę, ogórki zetrzeć na tarce na średnich oczkach - połączyć wszystko razem, zalać oliwą z oliwek, dodać szczyptę soli i pieprz. Można włożyć do lodówki na czas przygotowań naleśników.
Przyrządzić mrożone marchewki koktajlowe wg przepisu na opakowaniu (ja wybrałam metodę "w garnku"). Pod koniec ich przygotowywania dodać zmiażdżony czosnek i tymianek. W międzyczasie przygotować naleśniki. Mąkę łączymy z wodą i jajkami, dodajemy szczyptę soli i cukru trzcinowego oraz odrobinę oliwy z oliwek. Przyrządzać na dużej patelni, aby naleśniki były duże i cienkie.
Podawać naleśniki wypełnione marchewką, polane dipem i z sałatką.


Nie byłam do końca pewna czy wyjdzie tak jak chcę, ale gdy zobaczyłam minę rodzicielki pochłaniającej obiad, nie miałam wątpliwości, że nie jest takie złe ;) Sama też przyznaję, że było dobre.

5 komentarzy:

  1. zaręczam, że równie smakowite było ;) no i w miarę zdrowe - co dla mnie jest bardzo ważne, nie lubię niezdrowego jedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. A dip to jest musztardowy? Bo ja lubię tylko jogurtowy no jakoś tak mi smakuje najlepiej. A danie wygląda bardzo apetycznie ale ja takiego naleśnika to bym podał z mięskiem z piersi kurczaka. To też super smakuje proszę spróbować. Mięsko trzeba pokroić na małe kawałki i na patelni trochę podpiec z przyprawami i nawet można dodać trochę cebuli ale ja za cebulą nie przepadam to można bez.
    Dobrego dnia Kuba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma tam musztardy. Przepis na dip jest zaraz na początku pod składnikami, jest na jogurcie, ale ma same przyprawy - taki lubię najbardziej. A co co kurczaka to zgadzam się, ale to była potrawa z resztek w kuchni, dlatego wyszło wegetariańskie, z resztą zawsze z resztek takie wychodzi :) ale ja to lubię!
    Ja bym tam widziała albo kurczaka z kukurydzą w naleśniku albo jakąś cielęcinkę... kiedyś może wypróbuję, ale na co dzień nie ma zbyt dużo czasu na to, więc dania robię na szybko, ale i tak wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, hmm a ja właśnie jestem na diecie lekkostrawnej:(

    OdpowiedzUsuń