wtorek, 10 lipca 2012

Orientalne danie na lato

Ponieważ bardzo zapragnęłam ostatnio zjeść danie z kuskusem wpadłam na pomysł zrobienia obiadu trochę w orientalny sposób. Powiem tyle - nie często zachwycam się smakiem swojego własnego dania, ale... naprawdę wyszło dobre!

Składniki: kuskus, filety z kurczaka, cebula, czosnek, imbir, curry, kurkuma, kolendra, sypka słodka papryka, bulion, jogurt naturalny, trochę estragonu i rozmarynu, sól, pieprz, ogórek, żółta polska papryka, cebulka dymka, trochę koperku, oliwa z oliwek, cytryna, cukier trzcinowy, olej z czerwonej palmy.

Ogórek i paprykę pokroić w kostkę, dodać do nich cebulkę dymkę, również pokrojoną oraz posiekany koperek. Polać oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz do smaku, wcisnąć trochę cytryny, dodać zmiażdżony czosnek i trochę cukru. Całość wymieszać i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na niej cebulę. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i starty świeży imbir. Podsmażyć przez chwilę. Na to położyć pokrojonego w kostkę kurczaka (nieprzyprawionego). Przysmażyć aż będzie rumiany, potem dodać curry, roztartą kolendrę, sól, pieprz i do smaku troszkę estragonu i rozmarynu oraz kurkumy. Można dodać odrobinę słodkiej papryki sypkiej dla podbicia smaku, ale nie trzeba. Na koniec dolać szklankę bulionu. Zostawić na chwilę aż się podgotuje, a smaki połączą mieszając cały czas. Gdy owe smaki przejdą siebie, wyjąć na chwilę kurczaka z powstałego sosu, do osobnej miseczki wlać parę łyżek jogurtu i małymi porcjami łączyć w owej miseczce z sosem (aby sos się nie zważył). Potem wlać zawartość miseczki do reszty sosu i porządnie wymieszać. Dodać kurczaka i na jakiś czas zostawić do podgotowania.
W tym czasie należy zrobić kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalać osoloną wrzącą wodą około 0,5 cm nad kuskus w salaterce - na 5 minut, po upływie czasu wymieszać porządnie widelcem).
Podawać kuskus, mięso z sosem i sałatkę na talerz w dowolnej kombinacji - jak kto lubi.


2 komentarze: