sobota, 4 sierpnia 2012

Kurczak z ryżem i warzywani... po mojemu!

Jakiś czas temu bardzo miałam ochotę na danie z ryżem. Ale lekkie i o ciekawym smaku... I tak oto powstał przepis na danie poniżej.

Składniki: filet z kurczaka, ryż naturalny (brązowy), kukurydza, pomidory, zielona cebulka, świeża bazylia, cytryna, cukier trzcinowy, sól pieprz, oliwa z oliwek, olej z czerwonej palmy.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę z kukurydzy, pomidora pokrojonego w kostkę, skrojonej cebulki. Całość polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy do smaku - ale bardzo niewiele, skrapiamy odrobiną wyciśniętej cytryny i dodajemy trochę cukru (żeby warzywa nie były kwaśne tylko lekko słodkawe). Na koniec dodajemy do środka poszarpaną świeżą bazylię.
Aby nie zepsuć smaku dania, na oleju przysmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, pod koniec trochę pieprzymy i solimy.
Gdy wszystko jest już gotowe, łączymy w dużym naczyniu, np. salaterce, a potem już tylko dużą łyżką podajemy na talerz i gotowe!


2 komentarze: