niedziela, 24 marca 2013

Gnocchi z sosem pomidorowo-orzechowym

Jakiś czas temu miałam straszną ochotę, aby przygotować danie z gnocchi. Będąc na zakupach, zabrałam jedno opakowanie ziemniaczanych gnocchi z półki. Może kiedyś sama je zrobię, ale moja kubki smakowe nie pozwalały czekać na przygotowania. Tak powstał pomysł na wykorzystanie składników, które już są w kuchni, a więc pomidory w puszce oraz orzechy stały się podstawą mojego pomysłu na danie.
Przedstawiam zatem, ziemniaczane gnocchi z sosem pomidorowo-orzechowym.

Składniki: ziemniaczane gnocchi, pomidory w puszce bez skóry, orzechy włoskie, czerwona cebula, świeży czosnek, olej z czerwonej palmy, sól morska, czarny pieprz, suszona bazylia, świeża bazylia, parmezan, pomidorki cherry.

Na patelni z rozgrzanym olejem (w nie za dużej ilości) podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać rozłupane orzechy włoskie i posiekane na małe kawałki. Całość podsmażyć mieszając. Dodać puszkę pomidorów i podgotować całość na małym ogniu ciągle mieszając. Nie należy przykrywać patelni przykrywką, gdyż sos będzie za rzadki - bez przykrycia niepotrzebna wodnistość wyparuje.
Pod koniec posolić, dodać pieprz i suszoną bazylię (tą ostatnią w niewielkiej ilości).
W międzyczasie ugotować gnocchi według przepisu na opakowaniu, czyli po prostu wrzucić do wrzątku i poczekać chwilę.
Podawać gnocchi w głębokim talerzu, polewając sosem, posypując startym parmezanem. Dla ozdoby liście świeżej bazylii i parę pomidorków cherry przekrojonych na połówki.





Jeśli ktoś zna dobry, sprawdzony przepis jak zrobić własnoręcznie gnocchi, nie koniecznie same ziemniaczane, ale na przykład z dynią lub szpinakiem, to proszę o komentarz, chętnie zapoznam się z recepturą :)

1 komentarz: