Upały dają się we znaki, więc słodkiego jeść się nie chce. Ale wieczory bywają przyjemne, czasem nawet trochę chłodniejsze ;) Dlatego mam propozycję ciasta, które okazało się naprawdę pyszne i nie za słodkie na tego typu wieczory.
Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista, błonnik kakaowy, cukier trzcinowy, kefir, masło osełka, jajko, cukier waniliowy, wanilia (sproszkowana), proszek do pieczenia i soda oczyszczona, śmietanka 36%, borówki amerykańskie, poziomki.
Mąkę wymieszać z niewielką ilością cukru, błonnika kakaowego, małą ilością cukru waniliowego oraz z malutką ilością proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Mały kawałeczek masła roztopić, ostudzić i dodać do sypkiej masy. Dodać jajko i trochę kefiru. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni przez ok. 30 minut.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i sypką wanilią - tak, aby powstała ubita śmietana nie była za słodka.
Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, nałożyć ubitą śmietanę, ozdobić owocami (w moim przypadku są to borówki amerykańskie i poziomki) i posypać błonnikiem kakaowym.
Czy będzie smakować to zależy od tego, czy lubicie tego typu smakołyki. Mojej rodzince smakowało. Cały sekret polega na tym, że ciasto nie jest suche dzięki kefirowi, a zawarty w nim błonnik kakaowy nadaje naprawdę wyjątkowego smaku. W połączeniu z tylko lekko słodkawą, bardziej waniliową, ubitą śmietaną i owocami tworzy świetną mieszankę. Dla mnie idealną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz