Jeszcze miesiąc temu robiłam ciasto z brzoskwiniami - oczywiście zapomniałam wstawić go tutaj. Dlatego też nadrabiam zaległości i przedstawiam waniliowe ciasto z brzoskwiniami.
Składniki: mąka orkiszowa, mąka żytnia, cukier waniliowy, wanilia, cukier trzcinowy, masło, jajko, kefir, soda oczyszczona, brzoskwinie, cukier puder trzcinowy.
Połączyć mąkę orkiszową i żytnią, dodać trochę cukru trzcinowego (nie za dużo!), cukru waniliowego (trochę więcej) oraz wanilii (wysuszonej - w proszku albo z laski wanilii) i małą ilość sody. Wymieszać. Dodać roztopione masło, ale w niewielkiej ilości. Dodać jajko, wymieszać. Uzupełnić kefirem, aby masa była wystarczająco nawilżona - lejąca, ale nie przelewająca się ;)
Jak zawsze składniki na oko (oko to moja miarka od paru dobrych miesięcy, zarówno w gotowaniu, jak i w pieczeniu).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, pokryć umytymi i pokrojonymi kawałkami brzoskwiń. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 170 stopni, przez około 15-20 minut, trzeba sprawdzać czy jest dobre, aby nie spalić, ale żeby ciasto było mokre.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem (nie za dużo).
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem (nie za dużo).
Smakowicie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńJest równie smaczne, jak wygląda, więc serdecznie polecam przepis ;)
Usuńwygląda mniam :) ale bez składników dokładnie, to nie powtórzę :) choćbym chciała :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście składników chyba nie za dużo ;) Ja większość miałam w kuchennych szafkach, brzoskwinie stały się motywatorem do wyciągnięcia reszty składników - polecam spróbować zrobić, jak coś, to chętnie zobaczę efekty pracy, bo niestety nie skosztuję ;)
UsuńPozdrawiam ciepło!
wygląda przepysznie, moje ślinianki zaczęły właśnie pracować ze zdwojoną mocą :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń